< Vissza a bloghoz

Blog, Egészségmegőrzés, taiji, Tuina Kategóriában által

A gerinc karbantartása, tavaszi Tuina kedvezmények

Beköszöntött a Patkány éve, mely az asztrológusok szerint nagy átalakulásokat, megújulást hoz magával. A kínaiak szerint a holdújév kezdete egyben már a tavasz érkezését is jelzi, mely az éven belül is a megújulás időszaka. Érdemes ilyenkor saját magunk külső és belső “renoválására” időt szánni, melynek része a gerinc karbantartása és a test mozgékonyságának javítása is, hogy energiával feltöltekezve, a felgyülemlett feszültségeket levetkőzve nézhessünk szembe az új év kihívásaival.

a gerinc karbantartása

Lü mester tanácsa, hogy a “külső felől haladjunk a belső felé”, a gerinc karbantartása érdekében építsünk be rendszeres nyújtó gyakorlatokat a mindennapjainkba. Legideálisabb, ha reggel és este is szánunk rá egy kis időt. Így beolajozhatjuk a téli hónapokban elgémberedett testünket, és a rendszeres gyakorlással megőrizhetjük izületeink mozgékonyságát. A mai városi ember életmódja különösen nem “gerincbarát”, a sok ülés, a fej folyamatos előre és lefelé lógatása (számítógép előtt, telefonozás, autóvezetés stb.) nagyon sokat árt, és sok esetben már fiatal korban bemerevedik tőle a nyak, a hát illetve a derék.

Ha érezhető gerincproblémáink vannak, azaz már egy ideje nyak-, hát- vagy derékfájással küzdünk, a nyak vagy a derék mozgástere beszűkült, esetleg már a karba vagy lábba sugárzó fájdalom is megjelent, akkor nagyon fontos ezeket rendbehozni, mielőtt intenzívebb testgyakorlásba, sportolásba kezdünk. Sokat árthat gerincünknek pl. ha derékfájással futni vagy súlyzós edzésbe kezdünk, vagy nyújtás során túl szélsőséges mozdulatokat végzünk. Nyakproblémák esetén kerüljük pl. a gyertyaállást, és minden olyan gyakorlatot, mely a fejet előre kényszeríti, és a nyakat súllyal terheli. Derékproblémáknál pedig legyünk óvatosak a csavarásokkal és a hátrahajlásokkal.

tuina masszázs (csontorvoslás)

Gerinc- és egyéb mozgásszervi problémák kezelésére a kínaiak több mint 2000 éves múltra visszatekintő, páratlanul hatékony gyógymódja a Tuina masszázs (csontorvoslás), melyek Lü mester által március végéig ingyenes állapotfelméréssel és a teljes testkezelésre továbbra is érvényes kedvezménnyel vehetőek igénybe, lásd itt a lap alján:  http://belsokungfu.hu/kinai-tuina-masszazs/

A Tuina masszázst már kialakult gerinc- illetve egyéb mozgásszervi problémáknál kúraszerűen használják, enyhébb esetekben viszont már néhány kezelés is jelentős javulást hozhat. De tavaszi “karbantartásként” illetve megelőzésképpen is mindenkinek jót tesz, hiszen a gerincünk – a mindennapi terhelés hatására – sajnos folyamatosan “megy össze” , izületeink egyre jobban beszűkülnek, és mire egy erőteljesebb panasz megjelenik, az már rendszerint egy többéves “láthatatlan” folyamat eredménye. Ennek leginkább rendszeres nyújtással illetve időszakonkénti kimozgatással tudjuk elejét venni. Ráadásul ne feledkezzünk meg róla, hogy a gerinc állapota a kilépő idegeken keresztül a belső szervek működésére is hatást gyakorol!

Bővebb információ a Tuina kezelésekről és videó itt: http://belsokungfu.hu/kinai-tuina-masszazs/

taiji, az ideális testgyakorlás

Ha olyan mozgásformát keresel, mely az egész testet jól és egészséges módon átmozgatja, ugyanakkor a “külsővel” együtt a “belsőt” (beleértve a belső szerveket, az elmét és a test energetikáját) is edzi, a Taiji  gyakorlása ideális a számodra! Szinte minden korosztálynak ajánlható! Lü mester edzései még az edzett és mozgékony fiatalok számára is kihívást jelentenek, de az idősebbek is a képességeikhez, erőnlétükhöz mérten tudnak fejlődni a gyakorlásban. A Taiji kíméletesen edzi az izületeket, nyújtja az inakat, erősíti a csontokat, és kívülről befelé haladva lazítja az egész testet, továbbá erősíti az idegrendszert, az összpontosítást és az elmét.

Lü mester kezdő edzéseihez várhatóan március végén lehet majd újra csatlakozni, jelentkezés ezen a mailcímen: belsokungfu@gmail.com Az edzések nyújtó és bemelegítő gyakorlatai gerincproblémák esetén is kifejezetten ajánlottak, rendszeres gyakorlásukkal sokat tehetünk gerincünk és egyéb izületeink egészségéért.

 

Címke: ,