Belső stílusok gyakorlása kínai mesterrel

Harcművészetekben megkülönböztethetünk külső és belső stílusokat, mely különbség a cél (minél magasabb szinten művelni a harcművészetet) elérésének módjában rejlik. A külső stílusokra a keménység, a fizikai erő használata jellemző, míg a belső stílusok a belső erő használatán alapulnak. A belső stílusokban a lágyságban megnyilvánul a keménység, a keménységben pedig a lágyság (yinyang), fontosabb az éberség, az ellenfél érzékelése és az ellenfél viselkedése szerinti gyors “változékonyság”, mint a fizikai erő. A belső stílusokra az is igaz, hogy a külső szemlélő számára nem is mindig nyilvánvaló, mi a lényege az egyszerűnek tűnő, de valójában igen nagy tudatosságot és az egész test összhangját igénylő mozdulatoknak.

A két különböző megközelítésből eredően a belső stílusokat jóval hosszabb idő elsajátítani, mint a külső stílusokat, viszont a hosszú gyakorlás – a figyelem és a tudatosság fejlesztésével – „mélyebb” eredményhez vezethet. Sokan nem tudják, hogy kínaiul a kungfu (gongfu) hosszú és kitartó gyakorlás által elért, magas szintű képességet jelent.

A belső harcművészeti stílusok gyakorlása egyben az egészségmegőrzés egyik legjobb módja. Fenti jellemzők miatt igaz az is, hogy míg a látványosabb külső stílusok inkább a fiatalabbakat vonzzák, a belső stílusok gyakorlását sosem késő elkezdeni, bármely korban hatékonyan hozzájárul az egészség megőrzéséhez. Nem szabad azonban a belső stílusokat egészségmegőrző formagyakorlatokká degradálni, ennél sokkal több rejlik bennük. Aki igazán komolyan gondolja és kitartó, annak a kungfu hobbiból természetes életformájává válik, és a harci alkalmazások tárházának kapuja is megnyílik előtte. A fejlődés lehetősége pedig végtelen.

Alapvetően három fontos tradicionális belső kínai harcművészeti stílust különböztetünk meg, ezek a Tai ji, a Xing Yi és a Ba Gua (bár ezek mellett még vannak más belsőnek tekintett irányzatok, illetve köztes irányzatok is). A három fajta kínai filozófiai elmélet szerinti gondolkodás együtt hozta létre e három különböző féle mozgásformát, melyekben különböző hangsúlyt kap az egészségmegőrzés, a testgyakorlás vagy a harci alkalmazás fontossága. Ha eléred a stílusok alapelvei szerinti átalakulást nem csak egészséges leszel, de harcban is kiváló! A három stílus különböző, de magas szintre jutva mindhárom stílust gyakorló elérheti ember és ég harmóniáját a természet birodalmában.

Lü mester tanításának értéke többek között abban rejlik, hogy hagyományos kínai orvosként az emberi test működését és az egészség megőrzésének ősi kínai módját igazán mélyen ismeri, ugyanakkor – hiteles mestereinek köszönhetően – tradicionális, alkalmazás-centrikus kungfuja a gyakorlatban is használható, valódi harcművészeti értéket képvisel. Mindezt pedig eredeti formájában, hagyományos módszerekkel adja át tanítványainak, ami Európában igazi kuriózum.

x

x

x

x

x

x

 

x

x