Xing Yi Quan

A Xing Yi a belső stílusú harcművészetek közül a leginkább alkalmazás-centrikus stílus, amelyben viszonylag hamar el lehet sajátítani a harci alkalmazásokat.

A Xing Yi Quan alapja a yin és yang, az öt elem és a hat egyesülés elmélete.

Az ürességből jött a qi melyből yin és yang keletkezett, abból pedig létrejött az ég, a föld és az ember találkozásának végtelen sokasága.

Az öt elem mint a fém, fa, víz, tűz és föld képes kölcsönösen táplálni és korlátozni egymást.

Ezek az emberi szervezetben a belső szerveknek – tüdő, máj, vese, szív, lép – felelnek meg, az erőhasználatban pedig a hasító ököl (Pi Quan), kitörő ököl (Beng Quan), fúró ököl (Zuan Quan), ágyú ököl (Pao Quan), és horizontális ököl (Heng Quan) technikáinak.

A hat egyesülés az ég és föld valamint a négy égtáj egyesülése, mint amikor a szív összeolvad az értelemmel, az értelem a qivel, a qi az erővel, váll és csípő, könyök és térd, kezek és lábak együtt vannak, a hat forma egyé olvad.

Az emberi test mozgásával mutatja be az öt elem egymást tápláló és korlátozó működését, yin és yang harmónikus egymásba olvadását.

Lábad mint a csirkéjé, tested a sárkányé, vállad mint a medvének, fejed tigrisként szegd fel, markolsz mint a sas, mozogj mint a mennydörgés.

Bővebben a belső harcművészeti stílusokról: Stílusok.

Edzések, kapcsolat.

Videók.

 

x

x

x

x

x

x

x

x

x