Tai Ji Quan

A Tai Ji Quan (Tai Chi Chuan) alapját a yin és yang elmélete képezi, melyet mintegy útmutatóként alkalmaztak létrehozásakor.

Alkalmazza az üres és teli, a nyitás és egyesítés elveit mozgásainak átalakulásaiban.

Az öt lépéstechnika az előre-hátra, jobbra-balra mozgás valamint a központ tartása megfeleltethető az öt elemnek.

Kéztechnikái a hárítás, hátragördülés, tolás, lökés, húzás, hasítás, könyökütés, váll-lökés pedig a nyolc guának, a nyolc trigrammnak felel meg.

Az emberi testet mintegy bizonyítékul használja a yin és yang működésének bemutatásához, minthogy az ellentétek egységét képviselik, egymásból gyökereznek és egymást használják, növekedésük és hanyatlásuk egyensúlyban van, és kölcsönösen átalakulhatnak egymásba.

A Tai Ji-t ma már elsősorban egészségmegőrző céllal gyakorolják, tulajdonképpen aktív Qi Gong-nak (chikung) is tekinthető, ugyanakkor a harci alkalmazások is felfedezhetők benne, hiszen belső stílusú harcművészet.

Míg a külső stílusokra a keménység, a fizikai erő használata jellemző, a belső stílusok a belső erő használatán alapulnak, és nagy hangsúlyt kap bennük az egészségmegőrzés.

Gyakorlásuk során a lágyságban megnyilvánul a keménység, a keménységben pedig a lágyság (yinyang), fontosabb az éberség, az ellenfél érzékelése és a gyors “változékonyság” képessége, mint a fizikai erő.

A gyakorlás nagyfokú tudatosságot igényel és az egész test összhangját, mely elvezet a szív, a szándék, a qi és az erő egységéhez.

A Tai Ji Quan erősíti a csontokat, edzi az inakat és izületeket, serkenti a meridiánok működését, a vérkeringést, jó hatással van a belső szervek működésére, az idegrendszerre, fejleszti az egyensúlyérzéket, a mozgáskoordinációt, és mivel a figyelem mindig a mozdulatokon kell legyen, kiváló agytorna és stresszoldó módszer is egyben.

Gyere, gyakorolj Te is Lü mesterrel!

Bővebben a belső harcművészeti stílusokról: Stílusok.

Kezdő Tai Ji edzések itt.

Edzések, kapcsolat.

Videók.