< Vissza a bloghoz

Blog, Egészségmegőrzés, Harcművészet, taiji Kategóriában által

Tai Chi kezdő tanfolyam Budapesten

Taiji alapú gerinctorna Lü mester vezetésével két időpontban és helyszínen, melyre folyamatosan be lehet csatlakozni: http://belsokungfu.hu/taichi-gerinctorna/ 2024. márciusában pedig ezekhez az edzésekhez kapcsolódva Tai Chi kezdő tanfolyamok is indulnak, illetve a haladók számára újra lesz kezdő 88-as forma!

 

csütörtök reggeli TAI CHI KEZDŐ TANFOLYAM (5-6 hónap)

IDŐPONTJA: 2024. március 7-től csütörtök reggelenként 8.45-10.15h az alapozó edzéshez kapcsolódóan;

HELYSZÍNE: Puskás Aréna parkja (eső esetén a Puskás Aréna árkádjai alatt). – Pontos info a jelentkezőknek mailben!

EDZÉSEK DÍJA: 12.000 Ft/4 alkalom (mindkét kezdő edzésen felhasználható) vagy 3.500 Ft/alkalom.

szombat reggeli TAI CHI KEZDŐ TANFOLYAM (5-6 hónap)

IDŐPONTJA: 2024. március 9-től szombat reggelenként 9-10.30h az alapozó edzéshez kapcsolódóan;

HELYSZÍNE: a XI. kerületben a Kosztolányi Dezső tér közelében – Pontos info a jelentkezőknek mailben!

Edzések díja: 12.000 Ft/4 alkalom (mindkét kezdő edzésen felhasználható) vagy 3.500 Ft/alkalom.

jelentkezés: belsokungfu@gmail.com

szombat délelőtt kezdő 88 lépéses hagyományos Tai chi forma 

Feltétele a Yang stílusú 24-es Taiji forma alapos ismerete.

IDŐPONTJA: 2023. március 9-től szombat délelőttönként az alapozó gerinctornához és a 24 lépéses forma edzéséhez kapcsolódóan 9-11h (feltétele a Yang stílusú 24 lépéses forma alapos ismerete);

HELYSZÍNE: a XI. kerületben a Kosztolányi Dezső tér közelében – Pontos info a jelentkezőknek mailben!

EDZÉSEK DÍJA: 12.000 Ft/4 alkalom vagy 3.500 Ft/alkalom.

jelentkezés: belsokungfu@gmail.com

tudnivalók az edzésekről

Időjárásnak megfelelő, laza és réteges öltözet és rugalmas talpú cipő ideális a gyakorláshoz.

A Tai Chi kezdő tanfolyam edzéseit bemelegítő és alapozó gyakorlatokkal (nyújtás, izületek átmozgatása, láblendítések, lépésgyakorlatok) kezdjük.  Ezt követően a Yang stílusú 24-es kezdő Tai Chi forma lépéseit tanuljuk. Kedvcsinálóként a videó:

A 24-es formát ajánlott többször is újra tanulni: elsőre ugyanis általában “csak” nagy vonalakban sikerül elsajátítani a mozdulatokat, másodjára pedig már a mozdulatok helyességére, az apróbb részletekre is figyelni tudunk. Az alapozó gyakorlatokban és a formagyakorlatokban is végtelen a fejlődés lehetősége, aki régebb óta gyakorol, jól tudja, hogy a mozdulatokat hosszú évekig tart tökéletesíteni.

Miután ezt a kezdő formagyakorlatot végigvettük, elkezdhetjük a páros gyakorlatok, a Taiji lökő kezek gyakorlását is. Ennek lényege az “erőhallgatás”, az ellenfél erejének érzékelése:

A 24 lépéses forma elsajátítását követően pedig már megfelelő alapokkal rendelkezünk a 88 lépéses hagyományos forma illetve a kardforma gyakorlásához.

A belső stílusú harcművészetekben az a szép, hogy ahányszor újra tanul az ember egy-egy formagyakorlatot, mindig újabb és újabb szintjeit ismeri meg a gyakorlásnak. Így haladunk a külső forma felől a belső erő megvalósítása felé …

Ha mozgásszervi problémák miatt választottad a Tai Chi gyakorlást, nézd meg ezt is: Tuina masszázs

Ha alkalmazás-centrikusabb harcművészetek is érdekelnek, itt találsz Xing Yi és Ba Gua edzéseket és videókat:

Edzések, kapcsolat.  Videók.

jelentkezésbelsokungfu@gmail.com

Amit tanulhatsz: A szív, a szándék, a qi és az erő egysége, formagyakorlatok és páros gyakorlatok, egészségmegőrzés, kungfu!

Mire jó a Tai ji (Tai Chi)?

A Tai JI-t ma már elsősorban egészségmegőrző céllal gyakorolják, tulajdonképpen aktív Qi Gong-nak (chikung) is tekinthető. Ugyanakkor – mivel belső stílusú harcművészet – a harci alkalmazások is felfedezhetők benne. Míg a külső stílusokra a keménység, a fizikai erő használata jellemző, a belső stílusok a belső erő használatán alapulnak. Nagy hangsúlyt kap bennük az egészség megőrzése. Gyakorlásuk során a lágyságban megnyilvánul a keménység, a keménységben pedig a lágyság (Yin Yang). Fontosabb az éberség, az ellenfél érzékelése és a gyors “változékonyság” képessége, mint a fizikai erő. A gyakorlás nagyfokú tudatosságot igényel és az egész test összhangját, mely elvezet a szív, az elme, a qi és az erő egységéhez. A Taiji erősíti a csontokat, edzi az inakat és izületeket, serkenti a meridiánok működését és a vérkeringést. Jó hatással van a belső szervek működésére, az idegrendszerre, fejleszti az egyensúlyérzéket és a mozgáskoordinációt. Mivel a figyelem mindig a mozdulatokon kell legyen, kiváló agytorna és stresszoldó módszer is egyben.

Gyere, gyakorolj Te is Lü mesterrel!

Címke: , , ,