< Vissza a bloghoz

Blog, Egészségmegőrzés Kategóriában által

Tai Chi gerinctorna kínai orvos vezetésével

2023 augusztusban végre elindult az egészségmegőrző, Tai Chi alapú gerinctorna Lü mester vezetésével, melyet már régóta tervezünk! Heti 2 alkalommal tornázhatunk együtt, folyamatosan lehet csatlakozni:

Csütörtök reggel:

  • Időpontja: csütörtökönként 8.45-9.45h
  • Helyszíne: Puskás Aréna parkja, rendezvény esetén Városliget
  • Díja: 3.000 Ft/alkalom vagy 10.000 Ft/4 alkalom
  • Jelentkezés mailben: belsokungfu@gmail.com

Szombat délelőtt:

A gerincnyújtó gyakorlatokon kívül egyensúlyi gyakorlatok és Tai Chi (Taiji) alapozó gyakorlatok is lesznek majd, de egyszerűbbek, mint maga a Tai Chi formagyakorlat. A nehezebb gyakorlatok esetén mindig készülünk egy könnyített verzióval is, hogy mindenkinek legyen benne kihívás, de azért ne legyen kivitelezhetetlen. Célunk, hogy azok is profitáljanak belőle, akik nehezen tudják követni a forma lépéseit, vagy nem tudnak rendszeresen járni, vagy koruk illetve egészségi állapotuk miatt nem tudnak összetettebb, erőteljesebb gyakorlatokat megvalósítani, de ezekről az edzésekről lehet később a Tai Chi gyakorlásba is bekapcsolódni.

Miért fontos a gerinctorna és a nyújtás?

Lü mester alapelve, hogy a “belsőt” csak a “külsővel” együtt lehet karbantartani, és ha öregkorunkban is fittek és egészségesek szeretnénk maradni, akkor bizony a helyes táplálkozás mellett a rendszeres és helyes testmozgást is be kell iktatnunk az életünkbe. Az időskori életminőségünk, mozgékonyságunk viszont nem az izmok mennyiségén múlik, hanem sokkal inkább az ízületek állapotán. Ezért fontos, hogy olyan mozgásformát, gyakoroljunk, ami az ízületeket nem amortizálja, hanem a nyújtásokra teszi a hangsúlyt, de – ha már nem vagyunk nagyon fiatalok – azok se legyenek túl szélsőségesek. A gerinctorna során nyújtásokkal nyújtjuk az inakat, lazítjuk az ízületeket, megőrizzük illetve javítjuk a gerinc és a többi ízület, azaz az egész test mozgékonyságát. Kínában van egy mondás, miszerint minél hosszabbak az ember inai, annál hosszabb a várható élettartama. Hiszen a kínai orvoslás szerint a pangás, az áramlás elakadása okozza a betegségeket, a nyújtások által pedig a pangásokat, feszültségeket oldjuk a testünkben-lelkünkben.

miért fontosak az egyensúlyi gyakorlatok?

Az egyensúlyi gyakorlatok nemcsak az időskori elesés kockázatát csökkentik, de nagyon jól hatnak az agy működésére, a memóriára, az idegrendszerre, a koordinációra. Kitartással mindenki képes fejleszteni az egyensúlyérzékét, még akkor is, ha már nem olyan fiatal!

tai chi alapozó gyakorlatok

A Tai Chi (Taiji) alapozó gyakorlatok aktív Chi Kung (Qi Gong) gyakorlatokként szintén hatékonyan fejlesztik a fenti képességeket, és segítenek összerendezni, koordinálttá tenni a test mozgását, összehangolni a jobb-bal agyféltekét. Kitartó, helyes gyakorlás eredményeként pedig a köríves mozgások fokozatosan segítenek lelazítani a belső szerveket is, és oldani a pangásokat a test és a szellem szintjén is. Az évek óta vezetett Tai Chi edzések tapasztalata, hogy szükség van egy olyan egyszerűbb edzésformára, ami nem maga a Tai Chi formagyakorlat, de egyrészt jó rávezetés arra, másrészt egyszerűbb formában közvetíti annak jótékony hatásait. Ezt igyekszünk most végre megvalósítani 🙂 Mindazonáltal az ősz folyamán kezdő Taiji csoport is indul majd, ugyanezekben az időpontokban, ehhez az edzéshez kapcsolódva, de addig is lehet rá ezzel az alapozó gyakorlással hangolódni!